Az új politika vezetés hatására, az USA-ban változások mentek végbe a bevándorlással és a tartózkodással kapcsolatosan.
A sajtóban terjengő hírek ellenére, senkit sem fordítanak vissza minden ok nélkül a határról. Persze  erre fel kel készülni, melyben természetesen segítséget nyújtok minden esetben ügyfeleimnek.   A tartózkodással viszont már más a helyzet. Míg az elmúlt évtizedekben az illegális tartózkodást "elnézték", ez már nem így van. Most is kihúzhatja valaki akár évekig is, de már ez nem olyan egyszerű, mint régebben. Minden utazónak azt ajánlom, hogy ha maradni szeretne az USA-ban,  minél hamarabb rendezze tartózkodási engedélyét, egy erre szakosodott bevándorlási ügyvéd segítségével.
 
Most nézzük tisztán és egyszerűen  a vízumokat.
 
ESTA beutazási engedély: Ez arra jó, hogy valaki 90 napot tölthessen az USA-ban.  Ez munkára nem jogosít, viszont legtöbben ezzel mennek ki dolgozni mivel olcsó (14$), gyors, és 99%-ban mindenki megkapja, illetve ezzel is alkalmazzák őket a legtöbb helyen. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezzel addig nincs is baj, amíg valaki nem szegi meg a 90 napot. Ha valaki mégis megszegi a tartózkodási engedélyét, és ezzel az engedéllyel ott marad az országban éveket (és közben nem teszik ki), és egyszer elhagyja az országot, akkor ezzel azt kockáztatja, hogy 10 évre kitiltják az USA-ból.   Nem fognak hozzá szólni a reptéren, nem ütnek be semmit az útlevelébe, egyszerűen belekerül a számítógépes rendszerbe.
 
"B" vízum.  Ez még mindig egy turista vízum, de már nagyobb mozgástérrel. Költsége 160$, és kb. 2 hét az ügyintézés. Ezt akár megadhatják 10 évre is, korlátlan beutazásra, és a tartózkodási engedély általában 6 hónap, amit lehet hosszabbítani. (ESTA-nál nem)  Illetve ezzel a vízumkategóriával lehet már státuszt is módosítani odakint, tehát  akár egy szponzorálással elindulhat egy másik kategóriás tartózkodás is. Hátránya ennek, hogy itt van egy követségi pár perces interjú, ami alkalmával mondhatnak nemet is, és utána 2 évig ESTA-ért sem érdemes folyamodni, illetve a 160$ költség ilyenkor is költség. Az interjún be kell bizonyítani, hogy az illetőnek erős gazdasági és társadalmi kötődése van hazájához.  (Munkahely, lakás, gépkocsi, család, pénz, stb)
 
H2B vízum. Ez egy munkavállalási vízum, melynek a költsége összességében 800$ is lehet. Ügyintézési idő nagyjából 2 hónap. Angolul kell tudni egy közép szinten, illetve ez estben is van egy követségi elbeszélgetés, melynek a kimenetele nem feltétlen pozitív. Tehát itt is mondhatnak nemet. (Ugyan úgy bizonyítani kell a kötődést) Csak egy munkahelyre szól, tehát kötött! Nem úgy munkavállalási engedély, hogy ott dolgozik vele ahol akar. Tehát ha ezzel megy ki és otthagyja a munkahelyét, mert pl. jobbat talál, azonnal érvényét veszti.
 
És ilyenkor szokott jönni a kérdés, hogy én melyiket ajánlom. Egyiket sem!  Én abban segítek, amit a kedves ügyfél kiválaszt. Én mindegyik vízumkategóriához tudok munkát szerezni.
Sokan felteszik még azt a kérdést is, hogy ha lejár bármelyik vízumnak a tartózkodási ideje, a munkaadók adnak vagy sem továbbra is munkát.  Igen adnak folyamatosan, míg valaki szeretne ott dolgozni.
 
Felsorolok pár példát, ami talán segít dönteni.
 
Krisztián és Beáta kimentek az ESTA-val dolgozni. A tervük az volt, hogy a 90 napot annak szentelik, hogy megnézzék az USA-t, illetve azt, hogy esetleg a későbbiekben akarnak ott élni vagy sem.  90 napon belül hazajöttek, és úgy döntöttek, hogy jövő nyáron is mennek max. 90 napot.
 
Gábor 5 éve ment ki az ESTA-val. Az idén ősszel viszont az emigráció "kidobta" az országból, mert egy piroson átment, és még a rendőrrel is vitatkozott. Sajnos ez is azt mutatja, hogy ott lehet lenni akár évekig is tartózkodási engedély nélkül, de egyszer jöhet egy olyan szituáció, amikor ennek vége lesz. Ő azt mondta, hogy így is megérte mert volt 5 csodás éve.  Ha esetleg előbb lép, és felkeres egy emigrációs ügyvédet, lehetett volna több is.
 
Éva ESTA-val ment ki.  8 hónapot után megházasodott, és kapott zöldkártyát.  Itt ő 5 hónapig volt kint úgy, hogy nem volt tartózkodási engedélye.
 
Zoltán és Márton ESTA-val maradtak kint 3 évig (3 hónap helyett)  és beadtál kérvényüket menekültstátuszra.  Ezt ők nem fogják soha megkapni, de az eljárást lehet húzni akár 6-7 évig is, és addig kap az illető kint papírokat, amivel már legálisan tartózkodik kint.  Viszont itt egyszer vége lesz az eljárásnak és haza kell térni.  Kivéve ha megházasodik valaki, mert akkor fog kapni zöldkártyát.
 
Edina és József ESTA-val mentek ki, és azonnal beadták a menedék kérelmüket. 
 
László "B" kategóriás vízummal ment ki, és keresett egy vállalkozót, aki segített neki abban hogy maradhasson az USA-ban.
 
Edina kiment az ESTA-val dolgozni, mert a terve az volt, hogy megnézze az USA-t, és azt, hogy egyáltalán kell neki vagy sem az az élet, mielőtt nagyobb költségű vízumba vágna bele. 85 napon hazajött, és elkezdte a munkavállalási vízum ügyintézését.
 
István kiment ESTA-val. 89. napon hazajött, és mivel még szeretett volna menni az USA-ba, segítettünk neki elintézni a "B" kategóriás vízumot.  Azzal még 12 hónapig volt kint. (6 hónap + hosszabbítva 6 hónap.)
 
Ernő H2B vízummal ment ki, és 1 év helyett  4 évig volt ott, és utána megnősült.  Tehát ő is túltartózkodott 3 évet. (Az ESTA is tökéletes lett volna erre, így nem volt értelme a munkavállalási engedélynek szerintem)
 
Ildikó H2B vízummal ment ki.  Lejárat előtt megházasodott.
 
Nagyon sok ember pedig kiment ESTA-val, és élik világukat. Autót vesznek, házat bérelnek, stb.  Ott élnek már évek óta, és nem törődnek a tartózkodási engedéllyel, vagy csak sajnálják a pénzt ügyvédre. Lehet így is, és ha szerencséd van 10 évig sem szolnak hozzád.  De ne a szerencsén múljon.  Keress fel egy ügyvédet, ha maradni szeretnél!
 
És még sorolhatnám a példákat, de gondolom ez már kellő információ mindenkinek, és átfogó képet kap mindenki.
 A menekült státusz ügyintézése a bevándorlási ügyvédeknél 1500-4000$ a sürgősségtől függően. Ezért általában nem azonnal adják be a dolgozók, ha nem akkor, ha már megkeresték a pénzt rá.
Úgy érzem ez a menüpont a vízumokról és a tartózkodási engedélyről átfogó képet ad, és segíthet a döntésben.  
Itt még zárószóként felhívnám mindenki figyelmét arra, hogy ha ez nem is szentírás, de tömören a lényeget tükrözi.  Tehát kérek mindenkit, hogy ne higgyen el ennél nagyon sokkal eltérő dolgokat másoknak. 
Pl:  Legutóbb egy kedves ügyfél azt mondta, hogy egy másik irodában azt mondták, hogy ESTA-val kint maradhat ha kint elkezd tanulni.  Ez nem igaz!
 
Ha bármi kérdése van, kérem keressen bizalommal.  Ha csak turistaként szeretne utazni az USA-ba, akkor is várjuk egy ingyenes konzultációra annak érdekében, hogy papírjai rendben legyenek a határon való belépésnél.
 
Végezetül sokan kérdezik itthon és kintről, hogy mik azok a "menedék városok"  Hát íme gyors és tömör fordításban:
 
A Sanctuary város egy olyan városnak adott név, (Lehet ez "megye" vagy  régió is, nem csak város) amely az Egyesült Államokban követi az illegális bevándorlókat védő bizonyos eljárásokat.  A kifejezés leggyakrabban olyan városok esetében használatos, amelyek nem engedélyezik az önkormányzati alapok vagy források alkalmazását a szövetségi bevándorlási törvények végrehajtásának előmozdítása érdekében. Ezek a városok általában nem teszik lehetővé a rendőrség vagy az önkormányzati alkalmazottak számára, hogy érdeklődjenek a bevándorlási státuszukról.
Több száz ilyen város / megye van az USA-ban.
Pár nagyobb ezek közül:
 
Los Angeles County

Los Angeles

San Diego County
San Francisco County
New York City
Philadelphia
Dallas
New Orleans
Washington

States

California
Connecticut
New Mexico
Colorado

És még pár száz.  Ha valakit konkrét hely érdekel, szívesen válaszolok levelére.

 


Elérhetőség

Észak-amerikai munka

Váci út 184.
Budapest
1138
___________________________________
Carl Lutz rkp. 29, Budapest 1137

Megbeszélés irodáinkban, kizárólag időpont egyeztetés alapján!


06-30-2397636